Ήρθε ο νέος μήνας, ο πρώτος της Άνοιξης και μαζί του, αναβιώνει όπως και κάθε χρονιά το έθιμο του "Μάρτη", ή "Μαρτιά", το βραχιολάκι που φτιάχνουμε στρίβοντας λευκή και κόκκινη κλωστή.
Το έθιμο αυτό κρατάει τις ρίζες του από την αρχαιότητα και μάλιστα, υπάρχουν δύο θεωρίες για τις απαρχές του. Η πρώτη, υποστηρίζει πως το έθιμο ξεκινά από τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι συμμετέχοντες έδεναν κλωστή στο δεξί τους χέρι και στο αριστερό τους πόδι.Άλλη πηγή υποστηρίζει πως το έθιμο αυτό προϋπήρχε στην αρχαία Αίγυπτο. Η παράδοση του Μάρτη επιβίωσε και στους Βυζαντινούς χρόνους και εξαπλώθηκε και στα Βαλκάνια, όπου διατηρείται ακόμη και στις μέρες μας.
Φτιάχνουμε το Μάρτη στρίβοντας λευκή και κόκκινη κλωστή. Το φοράμε είτε σε βραχιολάκι, είτε σε δαχτυλίδι για να μας προστατεύει από το κάψιμο του ήλιου και από τις ασθένειες, είτε στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού (σε κάποιες περιοχές), για να μας προστατεύσει από τις πτώσεις. Γενικώς, το λευκό και το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιούνται σε διάφορες κουλτούρες για προστασία από το μεταφυσικό κακό.
Στο τέλος του μήνα, βγάζουμε το βραχιολάκι και η "τύχη" του ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. Σε κάποιες περιοχές, κρεμιέται σε ένα δέντρο για να του προσφέρει ανθοφορία και καρπούς, σε άλλες περιοχές το αφήνουν πάνω σε τριανταφυλλιά για να το πάρουν τα χελιδόνια και να φτιάξουν τη φωλιά τους, αλλού το πετάνε μέσα στη θράκα του αρνιού το Πάσχα, κάνοντας μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί, μόνο εάν καεί εντελώς ο Μάρτης, αλλού το πετάνε στα κεραμίδια του σπιτιού για καλή τύχη.`
Όπως και εάν αποφασίσετε να τον φορέσετε ή να τον αφήσετε στο τέλος του μήνα, είναι πολύ καλό να διατηρούμε τα έθιμα του τόπου μας! Καλό μας μήνα, λοιπόν, και καλή Άνοιξη!