Wednesday, 30 September 2015

ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Να που ακόμη μια σχολική χρονιά έχει αρχίσει και όλοι βρισκόμαστε ένα σκαλί πιο επάνω από ότι αφήσαμε την προηγούμενη. Η πρώτη ανάρτηση για αυτή τη σχολική χρονιά, λοιπόν, έχει να κάνει με την δραστηριοποίηση των παιδιών μακριά από τηλεοράσεις, λάπτοπ, κινητά και κάθε είδους οθόνη, όσο το δυνατόν περισσότερο. Το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε μετά από συζήτησή μου με διάφορους γονείς, συναδέλφους, φίλους, οι οποίοι παρατηρούν πως αρκετά παιδιά, ή και τα δικά τους παιδιά, ξοδεύουν αρκετές ώρες μπροστά από οθόνες, χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο και μάλιστα, στην περίοδο των διακοπών πληροφορήθηκα για περιπτώσεις που ακόμη και στη θάλασσα μερικά καλικαντζαράκια προτιμούσαν το κινητό ή το τάμπλετ από το να παίξουν στην άμμο.

Η πρόθεση και ο σκοπός του άρθρου σε καμία περίπτωση δεν είναι να ενοχοποιήσει γονείς ή/και καταστάσεις, αλλά μάλλον να εμπνεύσει και να δώσει ιδέες. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τον όρο "μάστιγα" για τις ηλεκτρονικές συσκευές, ούτε να ξεφυσάω γεμάτη προβληματισμό για ένα μέλλον που καταρρακώνεται, γιατί είμαι υπέρμαχος της ιδέας ότι τα πάντα είναι θέμα επιλογών και ό,τι δεν μας αρέσει μπορεί να αλλαχθεί με καλή διάθεση, ενέργεια και χαμόγελο.

Πώς λοιπόν θα δραστηριοποιήσουμε τα παιδιά μας και πώς θα ενισχύσουμε τη σχέση μας μαζί τους ως γονείς;

Α) Ας μοιραστούμε μαζί το γεύμα μας μετά το σχολείο, καθισμένοι στο τραπέζι και με την τηλεόραση κλειστή. Ανοίξτε ένα θέμα, μιλήστε τους για τη δουλειά σας, όχι με σκυθρωπό πρόσωπο και νεύρα που θα έχετε φέρει μέσα στο σπίτι σας από αυτήν. (Φτιάξτε ένα νοητό κάδο σκουπιδιών δίπλα στην εξώπορτά σας και κάθε φορά που θα γυρίζετε στο σπίτι σας, ρίχνετε εκεί τα νεύρα 'η την αρνητική διάθεση μιας κακής μέρας και μπείτε μέσα με χαμόγελο). Πείτε μια αστεία ιστορία, φτιάξτε το δικό σας μικρό τελετουργικό, στρώστε και μαζέψτε μαζί το τραπέζι.

Β) Μετά το σχολείο δε χρειάζεται να πάμε κατευθείαν σπίτι για διάβασμα. Περάστε από την παιδική χαρά για μισή ώρα. Όση κούραση κι αν έχετε σίγουρα το παιχνίδι μαζί θα σας εκτονώσει, θα αφήσετε πίσω τη ρουτίνα και θα έχετε περάσει μαζί πολυτιμότατες στιγμές, που και το ίδιο το παιδί θα εκτιμήσει.

Γ) Φτιάξτε μαζί ένα παζλ. Βάλτε το σαν δραστηριότητα αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα. Αν το παιδάκι σας είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα μεγάλο παζλ και να ασχολείστε μαζί του για μισή ώρα τη φορά, μέχρι να το τελειώσετε. Είναι μια δραστηριότητα που ενισχύει την παρατηρητικότητα, εξασκεί τη λογική σκέψη και ακονίζει το μυαλό.

Δ) Τα Σαββατοκύριακα αφιερώστε τα σε μια βόλτα σε ένα μουσείο ή μια πινακοθήκη, σε ένα πάρκο ή σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Κάντε και μια δική σας μικρή έρευνα πριν και ενημερώστε τα παιδιά σας όσο θαυμάζετε!

Ε) Διαβάστε μαζί παραμύθια! Είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε και το βράδυ λίγο πριν κοιμηθούν. Τα παραμύθια αναπτύσσουν τη φαντασία, βοηθούν τα παιδιά να κατανοούν και να παρακολουθούν τη χρονική διαδοχή των γεγονότων. Αν προσθέσετε και λίγη αλληλεπίδραση, όπως για παράδειγμα να μη διαβάζετε το τέλος, αλλά να φτιάχνετε ένα δικό σας, μπορείτε να το κάνετε πραγματικά διασκεδαστικό! Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν την κλασική ανάγνωση και τα βιβλία, που σύμφωνα με μελέτες, μας κάνουν εξυπνότερους.

Ζ) Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια. Τα παιχνίδια αυτά μαθαίνουν στα παιδιά να ακολουθούν τους κανόνες, να περιμένουν τη δική τους σειρά, να μαθαίνουν να κερδίζουν, αλλά και να χάνουν.

Η) Το παιδικό θέατρο και ο κινηματογράφος είναι επίσης μια ωραία έξοδος για να ξαναγίνετε και εσείς πάλι παιδιά, όπως επίσης και τα θεματικά πάρκα. Μια βόλτα και σε μια υπαίθρια έκθεση βιβλίου ή μια παρουσίαση βιβλίου είναι εξίσου καλές.

Θ) Εγγράψτε τα σε κάποιο ωδείο ή αθλητικό σύλλογο. Η μουσική είναι βάλσαμο για την ψυχή, είναι τέχνη που ενδέχεται να τους προσφέρει και κάποια εργασία στο μέλλον, τα μαθαίνει να είναι δημιουργικά και κάποτε κάποιος καθηγητής μου, μου είχε πει πως αναπτύσσει και εξελίσσει τη μαθηματική σκέψη (δεν ξέρω όμως κατά πόσο ισχύει). Ο αθλητισμός τους προσφέρει εκτόνωση, ομαδικό πνεύμα, στόχους, κατανόηση του ίδιου τους το σώματος και των δυνατοτήτων του. Και αν έχετε όρεξη, μοιραστείτε την εμπειρία. Γίνετε κι εσείς μαθητές ή αθλητές! Γιατί όχι;

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες που θα δώσουν στα παιδιά σας δυνατότητες, θα αποκτήσουν γνώσεις και θα έχετε την ευκαιρία να τα μοιραστείτε ως εμπειρίες μαζί. Είναι σίγουρα δύσκολο να παλέψουμε με την κούρασή μας ή και με το χρόνο όταν όλοι μας είμαστε αρκετά σκληρά εργαζόμενοι, όμως την ανάπαυση εκτός τηλεόρασης, που τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και περισσότερο θλιβερή, μας χρειάζεται! Ελπίζω να σας άρεσαν οι ιδέες και να βρείτε χαρά πραγματοποιώντας τες! Καλή νέα σχολική χρονιά σε όλους μας!

No comments:

Post a Comment

Comments are wecome