Η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας είναι ένα κομμάτι που πολλοί νέοι μαθητές είτε αγνοούν πλήρως είτε έχουν λανθασμένα μέσα στο μυαλό τους σε πολλές περιπτώσεις. Επειδή, λοιπόν, άκουσα πριν λίγο καιρό ότι έχει γίνει σχολική αργία μια ημέρα που ένα τανκς του Χίτλερ(!) σκότωσε κατά λάθος (!) κάτι παιδιά μπροστά στο Πολυτεχνείο, είπα να συμπυκνώσω σε λίγες κατανοητές κατά τη γνώμη μου γραμμές, μια σύντομη παρουσίαση του γεγονότος, που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με τους μαθητές μας για να γνωρίζουν κι εκείνοι τα πιο πρόσφατα γεγονότα της ιστορίας μας!
Τι είναι η Λέξη Χούντα
Είναι λέξη ισπανικής προέλευσης και σημαίνει στα ελληνικά "σύνδεσμος". Ο όρος χρησιμοποιήθηκε με την έννοια "Στρατιωτικός Σύνδεσμος" στη χώρα μας, μετά από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και καθώς είχε χρησιμοποιηθεί αρκετά από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κατά την καταγραφή τους για τα γεγονότα της επταετίας στη χώρα μας. Ως διεθνής όρος, έχει μείνει πλέον να σημαίνει ομάδα στρατιωτικών που συνωμοτούν με σκοπό να καταλάβουν την εξουσία μας χώρας.
Το πραξικόπημα και η πτώση
Μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου, οι κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν λειτουργούσαν υπό το φόβο μιας εξέγερσης κομμουνιστών (την τότε περίοδο η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν σε Ψυχρό Πόλεμο με την Αμερική και προσπαθώντας να αυξήσει τη δύναμή της, έκανε απόπειρες να προσεταιριστεί στη σφαίρα επιρροής της χώρες, προσεγγίζοντας τις φιλοκομμουνιστικές παρατάξεις. Αυτό ερχόταν βέβαια σε αντίθεση με το Δυτικό κόσμο και όλες τις εκάστοτε κυβερνήσεις που τον στήριζαν.) Έτσι, υπήρχε στενός έλεγχος του Τύπου και της δημόσιας έκφρασης σχετικών αντιλήψεων μέσω ενός μηχανισμού αποτελούμενου από στρατιωτικούς και έλληνες και ξένους δημοσιογράφους. Η εμπλοκή των στρατιωτικών σε αυτό το κομμάτι τους παρείχε την πληροφόρηση και όλα τα εργαλεία που χρειάζονταν ώστε να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους να καταλάβουν την εξουσία. Έτσι, στις 21 Απριλίου 1967, στρατιωτικοί ηγούμενοι από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και με τη συμμετοχή των Στυλιανού Παττακού και Νικολάου Μακαρέζου, κατέλαβαν την εξουσία και μια πορεία επτά χρόνων ακολούθησε, η λεγόμενη επταετία. Στην ασυδοσία της κυβέρνησης αντιτάχθηκαν φοιτητές, οι οποίοι μετά από πορεία οχυρώθηκαν και κατέλαβαν το Πολυτεχνείο, στις 14 Νοεμβρίου 1973. Έμειναν εκεί ως τις 17 Νοέμβρη, όπου αποφασίστηκε από τον επικεφαλής του τάγματος του στρατού να γκρεμιστεί η πύλη του Πολυτεχνείου. Το συγκεκριμένο γεγονός σήμανε την αρχή του τέλους μιας κυβέρνησης που ο κόσμος απευχόταν και που,μετά από την εξέγερση των φοιτητών, κατάλαβε πως μπορούσε να αποτινάξει. Η Χούντα των Συνταγματαρχών κατέρρευσε μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και ενώ αποδείχθηκε ανίκανη να προασπίσει τα ελληνικά εδάφη εκεί. Στις 24 Ιουλίου 1974 η δικτατορική περίοδος την Ελλάδας έληξε και τη θέση της πήρε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Οι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν αργότερα και δικάστηκαν για τις πράξεις τους κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Πιστεύω πως σε πολύ λίγες γραμμές κατάφερα να συνοψίσω τα βασικά γεγονότα της εποχής. Αν θελήσετε να τα χρησιμοποιήσετε με τους μαθητές σας προσπαθήστε να τους εξηγήσετε κιόλας ότι δεν είναι μια μέρα που απλά δεν πάμε σχολείο, δεν είναι μια ημέρα που πάμε για πορεία, τα σπάμε και κάνουμε χαβαλέ. Είναι μια μέρα για να θυμόμαστε έναν ουσιαστικό αγώνα ανθρώπων για την ελευθερία του λόγου, για το δικαίωμα να διοικούνται οι χώρες από άτομα της επιλογής τους και το ιδεώδες της δημοκρατίας που γεννήθηκε σε αυτήν εδώ τη χώρα και που η ίδια πρέπει να είναι το φωτεινό παράδειγμα για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες.
No comments:
Post a Comment
Comments are wecome